| | |
Wyzwania cywilizacyjne – środowisko, społeczeństwo, gospodarka | | Stan środowiska naturalnego - Koncepcja Granic Planetarnych Czynniki wpływające na ocieplenie klimatu i degradację środowiska Konsekwencje społeczne i gospodarcze zmian klimatu i degradacji środowiska Zrównoważony rozwój jako odpowiedź na kryzys klimatyczny i środowiskowy Kluczowe wyzwania w obszarze środowiska, społeczeństwa i gospodarki
|
Żywność a zdrowie człowieka | | Rola żywienia w zdrowiu człowieka Choroby cywilizacyjne związane z żywnością Style żywienia ograniczające spożycie mięsa: fleksitarianizm, wegetarianizm, weganizm (zasady, zalety i wady) Parametry jakościowe produktów spożywczych (normy) Bezpieczeństwo żywności i systemy zapewnienia jakości żywności
|
| | Funkcje gleby, mikrobiom gleb Właściwości biologiczne i biochemiczne gleby Właściwości fizyczne gleb Klasyfikacja użytkowa gleb Wpływ mechanicznych zabiegów agrotechnicznych na stan gleby Rodzaje erozji gleby i naturalne sposoby jej zapobiegania Zagrożenia dla gleb i gospodarki wodnej wynikające ze stosowania w rolnictwie środków chemicznych i intensywnej uprawy gleby Naturalne sposoby gromadzenia wody i metody racjonalnego gospodarowania wodą w gospodarstwie Sposoby adaptowania gospodarstw do lokalnych warunków topograficznych i klimatycznych
|
Prawne aspekty prowadzenia działalności rolniczej | | Podstawy prawa rolnego Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Wspólna Polityka Rolna Zasady Wzajemnej Zgodności (Cross compliance) Prawo w działalności gospodarczej Dyrektywa zrównoważonego rozwoju i raportowanie ESG
|
Zarządzanie gospodarstwem rolnym | | Badanie rynku i konkurencji, strategie rozwoju, nowe modele biznesowe, tworzenie biznesplanu Proces zarządzania, zarządzanie finansami, źródła finansowania agrobiznesu, w tym finansowanie ze środków UE Kierowanie zespołami ludzkimi Logistyka w przedsiębiorstwie Wykonywanie kalkulacji i analiz finansowych Zasady nabywania ziemi rolnej oraz wpisu do ewidencji producentów rolnych Ubezpieczenia społeczne, zdrowotne i OC rolników, ubezpieczenia budynków i upraw rolnych System podatkowy w działalności rolniczej Zasady prowadzenia ewidencji i rachunkowości rolnej
|
Marketing produktów i usług | | Analiza rynku i definiowanie grup docelowych Budowanie marki i produktu Tworzenie strategii marketingowej Tworzenie strategii cenowej Przegląd najskuteczniejszych kanałów promocji Sprzedaż produktów w ramach sprzedaży bezpośredniej, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i sprzedaży marginalnej, ograniczonej i lokalnej (MOL)
|
Produkcja roślinna a równowaga ekosystemów | | Charakterystyka powiązań pomiędzy produkcją rolniczą, leśną i środowiskiem Wymagania dobrych praktyk w stosunku do produkcji roślin uprawnych Płodozmian Wymagania nawozowe roślin uprawnych i plany nawozowe Morfologia z elementami anatomii i fizjologii roślin Hodowla i uprawa roślin uprawnych, warzyw i sadów Łąki, pastwiska i lasy jako warunek równowagi upraw rolnych Choroby roślin i naturalne metody ich zwalczania (metody chemiczne i biologiczne) Zastosowanie allelopatii w uprawie roślin; remediacja
|
Prośrodowiskowa hodowla zwierząt | | Pochodzenie i znaczenie gospodarcze podstawowych gatunków zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach rolnych Budowa anatomiczna zwierząt w kontekście ich utrzymania, żywienia i użytkowania Potrzeby fizjologiczne i behawioralne zwierząt w kontekście ich dobrostanu Warunki utrzymania zwierząt w systemach prośrodowiskowych Pierwotne i zachowawcze rasy zwierząt gospodarskich Zasady komplementarnego wypasu różnych gatunków zwierząt Usługi świadczone przez różne gatunki zwierząt na rzecz gospodarstwa Tradycyjne i alternatywne kierunki użytkowania zwierząt System identyfikacji i rejestracji zwierząt Profilaktyka i choroby zwierząt Wymagania dobrych praktyk w hodowli zwierząt Gatunki zwierząt chronionych i inwazyjnych występujące na terenach rolniczych Zależności międzygatunkowe występujące w świecie zwierząt
|
Rozwój produktów i usług rolnych | | Przetwórstwo produktów na poziomie gospodarstwa Polskie produkty regionalne i tradycyjne Tradycyjne rzemiosło wiejskie Usługi edukacyjne w gospodarstwie rolnym Agroturystyka i turystyka wiejska Certyfikacje produktów i usług
|
Innowacje i technologie prośrodowiskowe | | Rolnictwo regeneracyjne, ekologiczne, węglowe i integrowana produkcja rolnicza Nowe technologie w rolnictwie: nawożenie mikrobiologiczne, biologiczna ochrona roślin, rolnictwo precyzyjne Nowe rozwiązania inteligentnego rolnictwa: bezzałogowe statki powietrzne, roboty rolnicze Zastosowanie naturalnych i odnawialnych materiałów budowlanych w kontekście budynków mieszkalnych, inwentarskich i przechowalniczych Systemy pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych Systemy odzyskiwania i zagospodarowania wody deszczowej; mała retencja Rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych oraz kompostów przygotowanych na bazie osadów i dodatków bioorganicznych Zamknięty obieg odpadów organicznych w gospodarstwie: kompostowanie i fermentacja metanowa
|
| | |