| | |
Podstawy żywienia w oparciu o EBM | | Podstawowe zagadnienia związane z nauką o żywności i żywieniu wraz z analizą badań naukowych Skład organizmu człowieka, procesy przemiany materii, bilans energetyczny, procesy trawienia i wchłaniania składników pokarmowych Zapotrzebowanie energetyczne człowieka (podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii) oraz zapotrzebowanie na składniki odżywcze i regulujące w różnych okresach jego życia, stanu fizjologicznego i zdrowotnego oraz indywidualnych cech, jak: wiek, płeć, aktywność ruchowa Podział produktów spożywczych, charakterystyka podstawowych grup żywności (białka, węglowodany, tłuszcze), ich rola w rozwoju człowieka oraz znaczenie wody i błonnika pokarmowego w funkcjonowaniu organizmu Ocena sposobu odżywiania Dietoterapia metodami alternatywnymi Diety wegańskie i roślinne. |
Fizjologia odżywiania się | | Głód i sytość Główne centrum dowodzenia − podwzgórze Regulacja pobierania pokarmu: kora mózgowa, ośrodek węchowy, smakowy i wzrokowy, ciało migdałowate. Regulacja motoryczna Sygnały termiczne Regulacja metaboliczna Teoria glukostatyczna Meyera Teoria lipostatyczna Kennedy’ego Wpływ pozostałych hormonów jelitowych i neuroprzekaźników na uczucie głodu i sytości |
Psychologia emocji i motywacji | | Ogólna charakterystyka emocji. Status problematyki emocji w psychologii. Sposoby definiowania emocji w psychologii. Różnica pomiędzy emocjami a nastrojem, afektem i procesami poznawczymi. Komponenty emocji. Funkcje emocji. Klasyfikacje emocji – podejście kategorialne i wymiarowe. Filogeneza emocji – podejście ewolucyjne vs. podejście społecznych konstruktywistów. Mechanizm powstawania emocji Ekspresja emocjonalna Biologiczne podstawy emocji Emocje a kultura Wybrane konsekwencje emocji Specyfika wybranych emocji Strach, lęk, złość, wstręt Emocje samoświadomościowe: wstyd, poczucie winy i zakłopotanie – podobieństwa i różnice Radość – Model Fredrikson. Empatia i współczucie Aspekt rozwojowy emocji Różnice indywidualne w zakresie emocji Inteligencja emocjonalna (Model Saloveya, Mayera i Caruso) Regulacja emocji Badanie procesu emocjonalnego. Przegląd strategii, metod i technik badawczych stosowanych w badaniu emocji. Metody indukcji emocji i nastroju w badaniach eksperymentalnych. Emocje a motywacja – wzajemne relacje. Wybrane ludzkie motywacje Motywacja - regulacja procesu działania. |
Psychoterapia anoreksji i bulimii | | Definicja zaburzeń odżywiania Kryteria diagnostyczne zaburzeń odżywiania Zaburzenia odżywiania z perspektywy Pacjenta Interdyscyplinarna perspektywa leczenia zaburzeń odżywiania Psychoterapia - skuteczna forma leczenia anoreksji i bulimii Szczegółowe omówienie pracy z Pacjentem leczonym w paradygmacie psychoanalitycznym. |
| | Rodzaje treningów uważności Mindfulness – cele treningu uważności. Czym jest mindfulness? Medytacja a mindfullness. 5 podstawowych zasad uważności. Trening uważności w kontekście dzieci Czym jest stres w ujęciu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej? Jak zaprzyjaźnić się ze stresem? Dlaczego zarządzanie stresem jest tak ważne? Jak stres wpływa na zdrowie i motywacje? Joga śmiechu - budowanie wewnętrznej radości. Korzyści zdrowotne, emocjonalne, rozwojowe. Na czym polega metoda jogi śmiechu? Gelotologia - badania naukowe potwierdzające korzyści płynące z terapii śmiechem Jak wprowadzić elementy jogi śmiechu do pracy z klientem. Oddech Zasada mindfull eating. Skup się na talerzu Myśl jak osoba szczupła Sztuka dysponowania swoją energią. Lista przyjemności. Co sprawia, że się uśmiechasz? Techniki wspierające pozytywne nastawienie. |
Aktywność fizyczna jako element terapii | | Trening jako narzędzie budowania pewności siebie i dobrego samopoczucia Aktywność fizyczna w świetle aktualnych zaleceń Aktywność fizyczna a ryzyko chorób cywilizacyjnych Wpływ aktywności na emocje, zachowania żywieniowe (pilates, fitness, joga). Aktywność wśród osób z niepełnosprawnościami Aktywność fizyczna u dzieci i młodzieży Wpływ wysiłku fizycznego na sposób przeżywania emocji. |
Stres - jego wpływ na ciało i psychikę. Techniki rozładowania napięcia i relaksacji | | Stres i jego wpływ na zdrowie (ciała i psychiki). Teoria poliwagalna - założenia i praktyka w pracy z pacjentem Dobowy rytm ultradiański – znaczenie profilaktyki i konsekwencje zaburzenia Techniki relaksacji i rozładowania napięcia: autohipnoza, praca z ciałem - oddechem, skanowanie ciała. |
Dietoterapia w zaburzeniach neurorozwojowych – praca z pacjentem | | Zaburzenia neurorozwojowe u dzieci – rodzaje i znaczenie dietoterapii. Kryteria diagnostyczne zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD). Powiązanie mikrobioty jelitowej oraz nietolerancji pokarmowych z ADHD w świetle badań naukowych. Zalecenia żywieniowe w ADHD – węglowodany w świetle badań naukowych. Zaburzenia ze spektrum autyzmu (ASD) – rodzaje i kryteria diagnostyczne. Objawy ASD występujące we wczesnym dzieciństwie a rola dietetyka. Badania naukowe oraz terapie alternatywne w ASD. Zalecenia żywieniowe w ASD – suplementy i dodatki do żywności w świetle badań naukowych. |
Psychopatologia zaburzeń odżywiania i elementy diagnozy klinicznej wg DSM V | | Zaburzenie odżywiania w ujęciu terapii systemowych Zaburzenia odżywiania w ujęciu poznawczo- behawioralnym Zaburzenia odżywiania w ujęciu terapii Gestalt Zaburzenia odżywania a styl przywiązania Zaburzenia odżywiania a cechy osobowości Podstawy diagnozy klinicznej wg DSM V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) |
Techniki i narzędzia coachingowe | | Coach liderem dla samego siebie. Umiejętności komunikacyjne w coachingu Coaching w organizacji Nowoczesne formy kształcenia a coaching Realizacja coachingu i interakcje zachodzące w tym procesie Techniki twórczego myślenia oraz trudne sytuacje w coachingu Zarządzanie zmianą w procesie coachingu Teoria i praktyka coachingu – podstawy Techniki zarządzania stresem. |
Poradnictwo dietetyczne z elementami dialogu motywacyjnego | | Wstęp do psychodietetyki - czym jest psychodietetyka Zmiana nawyków żywieniowych w ujęciu psychologicznym - poszczególne etapy zmiany Psychologiczne przyczyny otyłości Jak zbudować zaufanie pacjenta? Style komunikacji z pacjentem Samokontrola i samoobserwacja Dialog motywujący - jak rozmawiać z innymi ludźmi, aby wzbudzić motywację do działania i budować silne poczucie sprawczości. Case study - wykorzystanie wiedzy zdobytej omówieniu przypadków osób, które mają problem ze skutecznym zrzuceniem masy ciała oraz zaburzonym obrazem swojej sylwetki. |
Perspektywa psychologiczna zaburzeń neurorozwojowych | | Definicja zaburzeń neurorozwojowych Szczegółowe omówienie zaburzeń ze spektrum autyzmu Specyfika pracy i trudności w pracy z Pacjentami z diagnozą ASD Odbiór rzeczywistości zmysłowej przez osoby w spektrum autyzmu - perspektywa Pacjenta. Różne modele pracy z Pacjentami z zaburzeniami neurorozwojowymi. |
Interwencje psychologiczne w pracy z Pacjentem chorującym somatycznie i psychosomatycznie | | Definicja Pacjenta chorującego somatycznie oraz Pacjenta cierpiącego psychosomatycznie Omówienie trudności emocjonalnych Pacjentów pojawiających się w gabinecie lekarza, psychologa, dietetyka, psychodietetyka Rozwijanie kompetencji miękkich poprzez ćwiczenia praktyczne (symulacja pracy z Pacjentem). |
Organizacja i zarządzanie czasem | | Jak znaleźć czas na rozwój? Jak budować dobre nawyki w zarządzaniu czasem Cele - co chcemy osiągnąć i jak do tego dążyć Jak się zmotywować, by zrealizować swoje cele Zrobione jest lepsze od doskonałego. Jak sobie radzić z perfekcjonizmem Samodyscyplina i motywacja w realizowaniu celów Techniki i metody organizacji, które pomagają w życiu Planowanie- połączenie celu, pomysłu na jego realizację oraz harmonogramu prac Postępy- informacje o tym, jak nam idzie, które wpływają na motywację i ewentualne zmiany w planie, Taktyki i zadania w poszczególnych elementach planu, które razem wykonane, przybliżają nas do jego realizacji Praktyki produktywności – osoby, które wspierają nas w działaniu poprzez wysłuchanie naszego planu i raportu z jego realizacji Retrospektywy – uczenie się z doświadczeń. |
Podstawy planowania jadłospisu na co dzień i w sytuacjach niestandardowych | | Proces obsługi klienta od momentu jego przyjścia do pozostawienia pozytywnej opinii System pracy dopasowany do potrzeb Materiały dodatkowe, praca na schematach tj. Dieta śródziemnomorska, DASHi inne. Dobry wywiad z klientem, który umożliwi ci ułożenie naprawdę dopasowanego jadłospisu Jak łączyć smaki, aby diety były tak smaczne Jak sprawnie układać jadłospisy i skrócić czas pracy bez uszczerbku na jakości Alternatywne sposoby pracy |
Etyka pracy dla osób pracujących w zawodach ochrony zdrowia. W ujęciu pracy z pacjentem i własnego rozwoju. | | Zagadnienia etyczne w pracy psychodietetyka Psychodietetyk wśród innych zawodów zaufania publicznego i ochrony zdrowia Badanie własnej motywacji wyboru zawodu związanego z pomocą innym Moje zasoby do pracy z pacjentem Badanie obszarów samorozwoju – znaczenie własnej psychoterapii i superwizji w zawodach związanych z pomocą innym Relacja z pacjentem – co wnoszę do relacji, moja relacja z jedzeniem, moje schematy i przekazy rodzinne odnośnie nawyków żywieniowych, symboliczne funkcje jedzenia Koncepcja trójkąta dramatycznego – moja pozycja jako osoby pomagającej |
Rozpoznawanie sygnałów – głód, ochota, zachcianka | | Nauka rozpoznawania sygnałów płynących z ciała- głód, sytość, zachcianka Czy istnieją predyspozycje do jedzenia pod wpływem emocji Jedzenie emocjonalne- jego rola w przebiegu emocjonalnego jedzenia Style odżywiania Praca z zachciankami, strategie |
Psychodietetyka w praktyce | | kładowe, które mają wpływ na nasze zdrowie i dobrostan, tj. dobre zachowania żywieniowe, regularna aktywność fizyczna, regeneracja, podejście do zdrowia, umiejętne radzenie sobie ze stresem i napięciem emocjonalnym, relacje z samym sobą, relacje z bliskimi, umiejętność wdzięczności i afirmacji. Profilaktyka żywieniowa i zdrowotna a dobrostan Psychologiczne aspekty żywienia, tj. czynniki psychologiczne wpływające na wybór i spożycie pokarmów, rodzaje i przyczyny zaburzeń odżywiania, skutki zaburzeń odżywiania dla zdrowia fizycznego i psychicznego, Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości, tj. czynniki psychologiczne wpływające na rozwój i utrzymywanie nadwagi i otyłości, skutki nadwagi i otyłości dla zdrowia fizycznego i psychicznego Psychologiczne metody pracy z klientem, tj. podstawy komunikacji interpersonalnej, budowania relacji i zaufania, wywiadu i oceny potrzeb i oczekiwań klienta, ustalania celów i planów działania, stosowania technik motywacyjnych, edukacyjnych, behawioralnych i poznawczych, monitorowania postępów i oceny efektów, radzenia sobie z trudnościami i oporem klienta, zapobiegania nawrotom i utrwalania zmian. Ćwiczenia praktyczne (łańcuszek nawyków, koło życia, ustalanie celi równymi technikami i narzędziami coachingowymi. |
| | |